Artikels Verenigde Naties

Wat leren deze krantenartikels jullie over de Verenigde Naties?

 

Verenigde Naties bevestigen de aanwezigheid van blauwhelmen

De Munistahtroepen van de Verenigde Naties, die sinds 2004 de veiligheid moeten handhaven in Haïti, slagen daar niet in. De vijandelijkheid van het Haïtiaanse volk tegenover de VN was nog nooit zo groot als vandaag.

Wagens van VN-medewerkers bespoten met graffiti. Straatprotesten en spandoeken met 'Munistah = Cholera' en 'VN = bezetting'. Al vaker hebben de Haïtianen hun onvrede geuit over de aanwezigheid van de meer dan 10.000 blauwhelmen in hun land.

Toch hebben de VN nu beslist om de komende jaren in Haïti te blijven. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Vorige week bezocht een commissie van de VN-Veiligheidsraad Haïti om de rol van Munistah (United Nations Stabilization in Haiti) te evalueren.

De Munistah-troepen zijn er sinds 2004. Zij moesten de rust terugbrengen na het vertrek van oud-president Jean-Bertrand Aristide, die in ballingschap werd gestuurd. Sindsdien hebben verschillende landen blauwhelmen naar Haïti gestuurd, maar hun aanwezigheid blijkt problematisch.

-------------------------------------------------------------------------------------

Koen Wauters overhandigt jongerenstatement Plan België aan Kris Peeters

(Belga) Plan België-ambassadeur Koen Wauters heeft het jongerenstatement van Plan België overhandigd aan Vlaams minister-president Kris Peeters. In het statement vraagt de organisatie de minister-president onder meer om te blijven investeren in educatieve jongerenprojecten. Peeters beloofde dat hij er werk van maakt.

Het jongerenstatement is het werk van de Youth Board, de jongerenwerking van Plan België. Die ontwierp het onlinespel 'Trek je Plan' rond de Millemniumdoelstellingen, de acht doelen van de Verenigde Naties tegen armoede, ziektes, ongelijkheid en milieuproblemen. Het spel moet de jongeren van de tweede en derde graad secundair onderwijs wegwijs maken in die doelstellingen.

------------------------------------------------------------------------------

VN veroordelen geweld in Syrië

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vandaag Syrië veroordeeld voor het geweld tegen zijn burgers. De resolutie werd aangenomen met een grote meerderheid van 137 stemmen voor, 12 tegen en 17 onthoudingen.

De Algemene Vergadering riep op om het plan van de Arabische Liga, dat een einde moet maken aan het bloedvergieten, binnen twee weken te implementeren. De Algemene Vergadering is voorstander van het zenden van een speciaal VN-gezant naar Syrië.

------------------------------------------------------------------------------

Overstromingen beschadigen antieke Thaise stad

Deskundigen van het Thaise Cultuurministerie en de Verenigde Naties hebben verslag uitgebracht over schade aan de antieke stad Ayutthaya na de overstromingen. Het Unesco Werelderfgoed ligt ongeveer 90 kilometer ten noorden van Bangkok en is een toeristische trekpleister. Daar werden nu scheuren en waterschade aan enkele standbeelden ontdekt. Ayutthaya was ooit de hoofdstad van het koninkrijk Siam. De tempels, kloosters en paleizen tonen ook vandaag nog de vroegere grandeur.

-----------------------------------------------------------------------------

Ruim miljard kinderen leeft in sloppenwijk

Het aantal kinderen dat in sloppenwijken woont, is gestegen tot boven het miljard. Deze kinderen behoren tot de armste bewoners van de aarde. Ze moeten het vaak stellen zonder elektriciteit, sanitaire voorzieningen en onderwijs. Dat meldt de organisatie van de Verenigde Naties Unicef in het rapport 'The State of the World's Children 2012' dat vandaag werd gepubliceerd.

De kinderen worden blootgesteld aan allerlei gevaren, bijvoorbeeld doordat ze wonen op vuilnisbelten, naast spoorwegen of bovenop oliepijpleidingen. Leeftijdsgenoten op het platteland zijn vaak beter af, in tegenstelling tot wat doorgaans wordt aangenomen.